In deze blog:

In de huidige economie is het belangrijker dan ooit om nieuwe en innovatieve manieren te vinden om de verkoop te verhogen. Eén manier om dit te doen is door gebruik te maken van aftersales.

Aftersales is een proces dat plaatsvindt nadat de eerste verkoop heeft plaatsgevonden. Het kan verschillende doelen hebben en wordt gebruikt om meer business te genereren bij huidige klanten, om nieuwe klanten aan te trekken of feedback ontvangen. Hier zijn drie manieren om aftersales te gebruiken om de verkoop te verhogen

Wat wordt bedoeld met aftersales?

Aftersales is een term die wordt gebruikt om de diensten of hulp te beschrijven die aan klanten worden verleend nadat ze een aankoop hebben gedaan. Dit kan van alles zijn: van hulp bij het instellen van het product dat ze gekocht hebben tot ondersteuning bij de klantenservice of een follow-up van hun nieuwe aankoop.

Waarom aftersales van levensbelang is

Aftersales is vaak een over het hoofd gezien onderdeel van de klantervaring, maar kan ongelooflijk belangrijk zijn in termen van klanttevredenheid en -loyaliteit. Door goede aftersales ondersteuning te bieden, kunnen bedrijven ervoor zorgen dat klanten tevreden zijn met hun aankoop en de klanttevredenheid verhogen.

Bovendien kan een goede aftersales service helpen vertrouwen en geloofwaardigheid bij klanten op te bouwen, wat ongelooflijk waardevol kan zijn. Niet alle ontevreden klanten gaan hun klachten melden bij de afdeling klantenservice, ze vertrekken gewoon.

Aftersales kan deze problemen alsnog signaleren en er voor zorgen dat ze worden opgelost. Geef je een klant aandacht na de aankoop, dan zorg je voor een positieve klantervaring. Je laat zien dat je bedrijf waarde hecht aan feedback van de consument.

Hoe zet je aftersales in om meer omzet te genereren?

Maar hoe doe je aftersales? Aftersales kan verschillende doelen hebben:

1. Investeren in klantbinding

De eerste stap naar het genereren van meer inkomsten met aftersales is de klanttevredenheid verhogen. Wist je dat een toename van 5% in klantbinding voor een omzettoename van 95% kan zorgen?

Voor een positieve ervaring zorgen is een goede manier om klanten aan je te binden, ontevreden klanten zetten toch sneller een stap buiten de deur. Ook kunnen loyaliteitsprogramma’s helpen, net zoals follow-up e-mails naar je klant.

Het is zonde om je klant na de aankoop maar te laten gaan. Je wilt feedback ontvangen en eventuele problemen alsnog signaleren. Tevreden klanten zijn ontzettend waardevol en het is zonde als je ze maar laat gaan.

2. Upselling en crossselling

Een andere manier om meer inkomsten te genereren met aftersales is upsell en cross-sell aan je bestaande klanten.

Upselling is het proces van de verkoop van een hoger geprijsd product of dienst, terwijl cross-selling het proces is van de verkoop van een gerelateerd product of dienst.

Stel dat je bijvoorbeeld software verkoopt, kun je je klanten upsellen voor een jaarabonnement of crosssellen voor een training.

3. Kortingen en promoties aanbieden

Wie is er nu niet gek op korting? Geef je klanten een beperkte tijd korting op een herhaal aankoop of promoot bundelkortingen.

4. Laat het weten als je wat nieuws hebt

Een slimme manier van aftersales is het je klanten laten weten wanneer je wat nieuws te bieden hebt of een dienst verbeterd is. Zij hebben immers al een keer een aankoop gedaan, dus een tweede keer lukt ook wel.

Stel dat je bijvoorbeeld software verkoopt, zou je een app of een online cursus kunnen maken die mensen leert hoe ze het effectief kunnen gebruiken.

Doe aftersales onderzoek

Als het gaat om aftersales is het belangrijk om te onderzoeken wat de klant wil en nodig heeft.

Vaak zullen klanten vragen hebben of hulp nodig hebben om met hun nieuwe aankoop aan de slag te gaan. Het is jouw taak als ondernemer om die ondersteuning te bieden en ervoor te zorgen dat ze tevreden zijn met hun aankoop.

Je moet ook onderzoeken welke andere diensten of producten je je klanten kunt aanbieden. Upselling en cross-selling kunnen ongelooflijk lucratief zijn, dus onderzoek doen naar welke producten en diensten goed bij hen zouden passen is essentieel.

Ten slotte moet je ook op de hoogte blijven van veranderingen in je bedrijfstak. Als er nieuwe producten of diensten zijn die goed bij je klanten passen, laat ze dat dan weten! Je wilt er zeker van zijn dat je hen altijd de best mogelijke service biedt.

Zo zet je een effectieve aftersales strategie op

Genoeg redenen dus om aan de slag te gaan. Maar hoe zet je een slimme strategie op?

1. Stel normen voor klantenservice vast

Een van de belangrijkste aspecten van aftersales is je afdeling klantenservice. Je moet duidelijke normen vaststellen voor wat acceptabel is op het gebied van klantenservice en ervoor zorgen dat al je medewerkers zich daarvan bewust zijn.

Dit betekent tijdig reageren op klanten, ingaan op hun zorgen, en verder gaan dan hun neus lang is om ervoor te zorgen dat ze tevreden zijn met hun aankoop.

2. Train je agents op upselling en cross-selling

Een belangrijk onderdeel van aftersales is upselling en cross-selling. Je personeel moet goed getraind zijn in hoe ze dit effectief kunnen doen, zodat ze de omzet van je bedrijf kunnen verhogen.

Dit moet wel op een behulpzame manier gebeuren, aan opdringerigheid heeft iedereen een hekel en dat heeft een averechts effect. Je collega’s moeten kunnen vaststellen welke producten of diensten goed bij de klant passen en daar een aanbeveling op doen.

3. Gebruik technologie in je voordeel

Gebruik tot slot technologie in je voordeel. Er zijn een aantal manieren waarop je technologie kunt gebruiken om je aftersales ervaring te verbeteren.

Je kunt bijvoorbeeld e-mailmarketing gebruiken om klanten op te volgen nadat ze een aankoop hebben gedaan of een loyaliteitsprogramma opzetten dat klanten beloont voor herhaalaankopen.

Daarnaast moet je zorgen dat je al je klantinteracties goed bijhoudt. In Steam-connect heb je altijd een 360-graden klantbeeld en maakt het niet uit wie de klant aan de telefoon heeft, alle informatie is altijd beschikbaar.

Samengevat

Een tevreden klant is het doel van elk bedrijf. Door een uitstekende klantenservice te bieden, je personeel te trainen in up- crossselling, en technologie in je voordeel te gebruiken, kun je een systeem creëren dat ervoor zorgt dat klanten tevreden zijn met hun aankoop en in de toekomst waarschijnlijk terugkomen.

Daarnaast is het belangrijk om alle interacties met je klant bij te houden, zodat je ze in de toekomst beter van dienst kunt zijn.

Zet altijd je bedrijfswaarden op de eerste plaats en zorg dat je consumenten het gevoel hebben dat ze je topprioriteit zijn. Alleen zo worden je inspanningen beloont. Veel succes!