Om deze dag te vieren hebben we onze eigen Quality Assurance Engineer, Sukayna gevraagd hoe zij het ervaart om een vrouw te zijn in een mannenwereld.

Sukayna is openhartig over haar verhaal en is vastbesloten om een vershil te maken. Wij als Steam-connect zijn Sukayna erg dankbaar voor al haar harde werk en zetten haar op deze manier erg graag in de spotlight!

Geniet van het interview!

Hoi Sukayna, happy International Girls in ICT Day!

Heel erg bedankt voor de warme wensen en de erkenning! Ik voel me echt vereerd dat ik samen met zo’n getalenteerd team International Girls in ICT Day mag vieren.

Wat heeft je geïnspireerd om een carrière in ICT na te streven? Kun je ons vertellen over je reis?

Ik zou zeggen dat het een combinatie was van nieuwsgierigheid en kansen. Toen ik opgroeide, was ik altijd gefascineerd door technologie en de mogelijkheden ervan om de wereld te veranderen. Ik dook graag in coderingstutorials, ik voelde me aangetrokken tot de eindeloze mogelijkheden die ICT bood.

Mijn reis in de ICT begon als ontwikkelaar, waar ik genoot van coderen en ideeën tot leven brengen. Na verloop van tijd raakte ik geïnteresseerd in het waarborgen van kwaliteit en werd ik Quality Assurance Engineer. In deze functie richt ik me op het testen en verbeteren van software om de beste gebruikerservaring te leveren. Het is een reis van leren en groei geweest en ik ben enthousiast om een positieve impact te blijven hebben in de ICT-industrie.

Hoe zie je de rol van vrouwen in ICT nu, en hoe denk je dat deze in de toekomst zal evolueren?

Vrouwen in ICT hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt, maar er moet nog veel gebeuren. Meer vrouwen dragen bij als software engineer, datawetenschapper en manager, maar er is behoefte aan meer diversiteit, vooral in hogere functies. Vooruitkijkend ben ik optimistisch.

Met voortdurende inspanningen voor inclusiviteit en meer vrouwelijke rolmodellen, denk ik dat we nog meer vrouwen zullen zien uitblinken in ICT. Het gaat om het creëren van gelijke kansen en het inspireren van de volgende generatie.

Kun je een moment beschrijven waarop je het gevoel had dat je echt een verschil hebt gemaakt door je werk in ICT?

Een moment dat me echt is bijgebleven, was toen ik als Quality Engineer werkte aan een HR-project. We ontdekten een groot probleem in de zogenaamde “performance management” dat van invloed kon zijn op de beoordelingen van medewerkers. Door zorgvuldig te testen en samen te werken, hebben we het probleem opgelost en het systeem verbeterd. Het liet me het belang zien van grondig testen om de betrouwbaarheid van software te garanderen en een positieve impact te hebben.

Hoe blijf je op de hoogte van de laatste technologische ontwikkelingen en hoe pas je die toe in je werk?

Ik blijf op de hoogte van de nieuwste technologische ontwikkelingen door certificeringen te voltooien en deel te nemen aan online cursusen. Deze certificeringen hebben me waardevolle inzichten en vaardigheden gegeven om op de hoogte te blijven van trends in de sector. Daarnaast zoek ik actief naar online bronnen zoals artikelen, handleidingen en webinars om mijn kennis uit te breiden. Als het gaat om het toepassen van deze kennis op mijn werk, integreer ik nieuwe technieken en methodologieën in mijn testprocessen.

Of het nu gaat om het implementeren van automatiseringstools of het toepassen van best practices, ik streef ernaar om de nieuwste ontwikkelingen te gebruiken om de efficiëntie en effectiviteit van mijn testinspanningen te verbeteren.

Welke persoonlijke kwaliteiten zijn volgens jou essentieel voor succes in de ICT-sector, vooral als vrouw?

In de ICT-sector, vooral voor vrouwen, zijn bepaalde persoonlijke kwaliteiten essentieel. Aanpassingsvermogen, goed problemen kunnen oplossen en effectief kunnen communiceren zijn cruciaal. Het is ook belangrijk om volhardend en veerkrachtig te zijn en vertrouwen te hebben in je capaciteiten.

Kun je een project beschrijven waar je bijzonder trots op bent? Wat maakte het speciaal voor jou?

Een project waar ik trots op ben, is toen ik hielp bij de implementatie van een nieuwe HR-module. Deze module was bedoeld om HR-processen zoals werving en selectie en performance management soepeler te laten verlopen. Wat het bijzonder maakte, was hoe het de ervaring van werknemers verbeterde en HR-activiteiten efficiënter maakte. Het liet me de echte impact van technologie op de werkplek zien.

Zijn er specifieke uitdagingen waarmee je als vrouw in de ICT te maken hebt gehad en hoe heb je die overwonnen?

Als vrouw in de ICT heb ik te maken gehad met uitdagingen zoals stereotypen en het feit dat ik in soms in de minderheid ben. Om deze te overwinnen, heb ik me op mijn capaciteiten gericht, ben ik volhardend gebleven en heb ik ondersteunende gemeenschappen opgezocht. Door mijn vaardigheden te tonen en te zoeken naar groeimogelijkheden, heb ik deze uitdagingen het hoofd kunnen bieden en ben ik geslaagd in mijn vakgebied.

Wat zijn als Quality Assurance Engineer de meest uitdagende aspecten van je werk en hoe ga je daarmee om?

Een van de meest uitdagende aspecten van een Quality Assurance Engineer is het doen van grondige tests binnen strakke deadlines. Het kan veeleisend zijn om meerdere taken en prioriteiten te beheren en tegelijkertijd de hoogste kwaliteitsnormen te handhaven. Om dit aan te pakken, prioritiseer ik taken op basis van urgentie en impact en werk ik nauw samen met teamleden om processen te stroomlijnen. Daarnaast helpt duidelijke communicatie en een proactieve, probleemoplossings houding om uitdagingen te beperken en succesvolle resultaten te garanderen.

Hoe draagt jouw rol als Quality Assurance Manager bij aan de bredere missie van Steam-connect?

Als kwaliteitsmedewerker bij Steam-connect is het mijn taak om ervoor te zorgen dat onze software aan hoge eisen voldoet. Door grondig te testen help ik ervoor te zorgen dat onze producten goed werken voor onze klanten. Dit draagt bij aan onze missie om betrouwbare oplossingen te bieden en de gebruikerservaring te verbeteren.

Hoe zou jij de toekomst van de sector vormgeven, met name wat betreft genderdiversiteit en inclusiviteit in ICT?

Ik wil genderdiversiteit en inclusiviteit in de ICT bevorderen door te pleiten voor gelijke kansen en initiatieven te steunen die vrouwen in het veld mondiger maken. Door een cultuur van inclusiviteit te bevorderen, kunnen we innovatie stimuleren en ICT toegankelijker maken voor iedereen.

Tot slot, welk advies zou je geven aan jonge meisjes die geïnteresseerd zijn in een ICT-carrière?

Mijn advies aan jonge meisjes die geïnteresseerd zijn in een ICT-carrière is om Volg je passie, wees nieuwsgierig en stop nooit met leren. Wees niet bang om verschillende ICT-gebieden te verkennen en te ontdekken wat je het meest interesseert, geloof in jezelf en in je capaciteiten en laat niemand je ontmoedigen om je dromen na te jagen.

Conclusie

De viering van de Internationale Girls in ICT Day is een krachtige herinnering aan het immense potentieel en talent dat meisjes en vrouwen bezitten op het gebied van technologie. Geen droom is te groot en geen obstakel mag je in de weg staan. Laten we barrières doorbreken en een toekomst creëren waarin iedereen bijdraagt in in de wereld van ICT. Vergeet niet deze blogpost te delen op sociale media om anderen te inspireren en de boodschap van empowerment te verspreiden.

Dit is voor alle meisjes en vrouwen die iets willen doen in de ICT!

Ben je geïnteresseerd in een baan in ICT? We nodigen je uit om onze vacaturepagina te bekijken, en als je meer wilt weten over waarom het belangrijk is om Internationale Girls in ICT-dag te vieren, neem dan een kijkje op de ITU-website.