1. Erken de klacht van je klant

Een van de meest fundamentele stappen in het omgaan met klachten van klanten is het erkennen van hun klacht. Hoewel dit eenvoudig klinkt, wordt het vaak over het hoofd gezien, wat kan leiden tot nog meer frustratie bij de. Het erkennen van de klacht toont aan dat je luistert en dat je de zorgen van de klant serieus neemt. Het kan de klacht ook in een vroegtijdig stadium deëscaleren. Zorg dus dat je je excuses aanbiedt.

Begrijp dat de klant mogelijk gefrustreerd, boos of teleurgesteld is en dat deze emoties vaak voortkomen uit een gevoel van niet gehoord of het wordt. Probeer jezelf in hun schoenen te plaatsen. Door je empathisch op te stellen en hun gevoelens te erkennen, kun je een sfeer van begrip creëren.

Zeg bijvoorbeeld: “Ik begrijp dat u gefrustreerd bent en ik wil u verzekeren dat we er alles aan doen om dit probleem op te lossen.” Of: “Ik zie dat dit een lastige situatie voor u is. Ik ben er om u te helpen.”

Erkenning is een krachtig hulpmiddel dat je kunt gebruiken om vertrouwen op te bouwen en de basis te leggen voor een constructief gesprek. Het toont aan dat je bedrijf een klantgerichte benadering hanteert en dat je bereid bent de nodige stappen te nemen om aan de behoeften van je klanten te voldoen. Onthoud: je eerste reactie op een klacht kan bepalen hoe de rest van het gesprek verloopt, dus zorg ervoor dat je het goed doet.

2. Neem verantwoordelijkheid voor de kwestie en verontschuldig je

Het nemen van verantwoordelijkheid is een cruciale volgende stap in het omgaan met klachten van klanten. In plaats van de schuld af te schuiven, excuses te maken, of te vermijden, toon je door verantwoordelijkheid te nemen je integriteit en je toewijding aan het behouden van kwaliteit.

Dit betekent niet dat je altijd de schuld op je moet nemen voor iets dat niet jouw fout is, maar het betekent wel dat je verantwoordelijkheid neemt voor de ervaring van de klant. Als het probleem is ontstaan door een fout binnen je bedrijf, wees dan niet bang om dat toe te geven. Klanten waarderen eerlijkheid en openheid en het kan je helpen om hun vertrouwen te herwinnen.

Bied ook een oprechte verontschuldiging aan. Een eenvoudig “Het spijt ons dat u deze ervaring heeft gehad” kan een lange weg gaan. Vermijd echter holle of onoprechte verontschuldigingen – klanten kunnen dit meestal doorzien en het kan contraproductief werken.

Onthoud dat excuses niet bedoeld zijn om de fouten te rechtvaardigen, maar om te laten zien dat je begrijpt dat de klant is benadeeld en dat je het serieus neemt. Het nemen van verantwoordelijkheid en het aanbieden van een oprechte verontschuldiging kan de klant het gevoel geven dat ze worden gewaardeerd en gerespecteerd, wat de basis kan leggen voor een positieve oplossing.

3. Stel vragen om te begrijpen wat er mis ging

Om effectief met ontevreden klanten om te kunnen gaan, moet je eerst precies begrijpen wat het probleem is. Dit doe je door vragen te stellen. Open, eerlijke communicatie is de sleutel om tot de kern van de klacht te komen en om te begrijpen waarom de klant ontevreden is.

Luister aandachtig naar wat de klant zegt en stel verduidelijkende vragen indien nodig. Probeer niet te onderbreken en vermijd defensieve reacties. Het doel is niet om jezelf of je bedrijf te verdedigen, maar om te begrijpen waarom de klant ontevreden is.

Je kunt vragen stellen zoals: “Kunt u me meer vertellen over wat er precies is gebeurd?” Of: “Wat had u anders verwacht?” Of: “Hoe kunnen we dit volgens u het beste oplossen?”

Door vragen te stellen toon je aan dat je geïnteresseerd bent in het standpunt van de klant en dat je bereid bent om te leren van de ervaring. Het stelt je ook in staat om te bepalen wat de beste oplossing zou kunnen zijn. Herhaal tot slot het verhaal om er zeker van te zijn dat je het verhaal goed begrepen hebt en dat je het probleem begrijpt.

Onthoud dat het doel niet is om het probleem zo snel mogelijk uit de weg te ruimen, maar om ervoor te zorgen dat de klant zich gehoord en begrepen voelt. het laat zien dat je de klacht serieus neemt. Door tijd te nemen om het probleem volledig te begrijpen, toon je respect voor de klant en verhoog je de kans op een succesvolle oplossing.

4. Bied een oplossing die aan hun behoeften voldoet

Nadat je de klacht volledig hebt begrepen, is de volgende stap het aanbieden van een oplossing die aan de behoeften van de klant voldoet. Het is belangrijk om een oplossing voor te stellen die eerlijk en redelijk is, en die laat zien dat je bereid bent om die extra mijl te gaan om het probleem op te lossen.

Ga je vertellen dat je het probleem gaat oplossen? Neem dan de volgende punten in je achterhoofd:

 • Maak de oplossing specifiek: Zorg ervoor dat de klant precies weet wat je gaat doen om het probleem op te lossen. Vage beloften kunnen het vertrouwen van de klant verder ondermijnen.
 • Maak de oplossing persoonlijk: Probeer de oplossing af te stemmen op de individuele behoeften van de klant. Dit toont aan dat je aandacht hebt besteed aan hun specifieke situatie en dat je hun tevredenheid serieus neemt.
 • Maak de oplossing tijdig: Laat de klant weten wanneer ze kunnen verwachten dat het probleem is opgelost. Onzekerheid over de timing kan extra stress en ontevredenheid veroorzaken.

Onthoud dat het doel niet alleen is om het probleem op te lossen, maar ook om de relatie met de klant te herstellen. Een effectieve oplossing kan de klant het gevoel geven dat ze waardevol zijn voor je bedrijf en dat hun tevredenheid een prioriteit is.

5. Follow-up met klanten na het oplossen van hun problemen

Het is niet genoeg om alleen maar het probleem van ontevreden klanten op te lossen; het is ook belangrijk om op te volgen en ervoor te zorgen dat ze tevreden zijn met de geboden oplossing. Dit toont aan dat je echt om de tevredenheid van de klant geeft en dat je bereid bent om die extra stap te zetten om ervoor te zorgen dat ze een positieve ervaring hebben.

Stuur na een paar dagen een follow-up e-mail of bel de klant op om te vragen of ze tevreden zijn met de oplossing en of er nog andere problemen zijn waar je mee kunt helpen. Dit geeft de klant niet alleen de gelegenheid om eventuele aanvullende zorgen te uiten, maar het laat ook zien dat je proactief bent en echt om hun welzijn geeft.

Door op te volgen heb je bovendien de mogelijkheid om eventuele aanvullende problemen te ontdekken en op te lossen voordat ze escaleren. Dit kan helpen om toekomstige klachten te voorkomen en kan de tevredenheid en loyaliteit van de klant op lange termijn verhogen.

Vergeet tot slot niet om de klant te bedanken voor diens geduld en begrip tijdens het oplossen van het probleem. Een beetje waardering kan een lange weg gaan en kan helpen om de relatie met de klant te herstellen en te versterken.

6. Gebruik de feedback van klanten om je producten en diensten te verbeteren

Elke klacht is een kans om te leren en te groeien. In plaats van klachten te zien als iets negatiefs, kun je ze beschouwen als positief en waardevolle feedback die je kunt gebruiken om je producten en diensten te verbeteren.

Analyseer de klachten die je ontvangt om patronen en trends te identificeren. Zijn er bepaalde problemen die steeds weer opduiken? Zijn er aspecten van je product of dienst die consistent klachten veroorzaken? Door deze vragen te beantwoorden, kun je beginnen met het identificeren van gebieden waar verbetering nodig is.

Gebruik deze informatie vervolgens om veranderingen door te voeren. Dit kan variëren van kleine aanpassingen aan een product tot grote veranderingen in je bedrijfsprocessen. Het belangrijkste is dat je actie onderneemt op basis van de feedback die je ontvangt.

Door dit te doen toon je aan dat je luistert naar het klagen van je klanten en dat je waarde hecht aan hun mening. Bovendien kan het oplossen van deze problemen op de lange termijn leiden tot minder klachten en een hogere klanttevredenheid.

Het is ook een goed idee om klanten te laten weten dat hun feedback heeft geleid tot veranderingen. Dit kan hen het gevoel geven dat ze een impact hebben en dat hun stem ertoe doet, wat op zijn beurt hun loyaliteit en klanttevredenheid kan verhogen.

7. Train personeel in het professioneel afhandelen van klachten

Een cruciaal aspect van het omgaan met klachten is het zorgen voor voldoende training van je personeel. Je medewerkers zijn het gezicht van je bedrijf en hoe zij omgaan met ontevreden klanten kan een grote invloed hebben op de perceptie van je bedrijf.

Zorg ervoor dat je team goed is getraind in klantenservicevaardigheden, zoals actief luisteren, empathie tonen, het beheersen van hun eigen emoties en effectief communiceren. Ze moeten ook een goed begrip hebben van je producten en diensten, zodat ze in staat zijn om accurate en nuttige informatie te geven.

Bovendien moeten ze getraind zijn in het oplossen van problemen en het maken van beslissingen. Ze moeten in staat zijn om snel en effectief oplossingen te vinden voor problemen en te weten wanneer ze een probleem moeten doorsturen naar een hoger niveau.

Het is ook belangrijk om een cultuur van open communicatie te bevorderen, waar medewerkers zich comfortabel voelen om hulp te vragen of feedback te geven. Dit kan helpen om problemen snel te identificeren en aan te pakken, en kan ook leiden tot verbeteringen in je processen en systemen.

Door te investeren in de training van je personeel kun je de kwaliteit van je klantenservice verbeteren, zorg je voor tevreden klanten en verminder je de kans op klachten in de toekomst.

8. Zorg ervoor dat klanten zich gewaardeerd voelen tijdens interacties met je bedrijf

Een belangrijk aspect van het omgaan met klachten is ervoor te zorgen dat klanten zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen tijdens hun interacties met je bedrijf. Dit kan het verschil maken tussen een klant die vertrekt met een negatieve indruk en een ontevreden klant die het gevoel heeft dat hun probleem serieus is genomen en naar tevredenheid is opgelost.

Houd daarom rekening met het volgende:

 • Toon empathie: Zorg ervoor dat je begrip en medeleven toont voor de situatie van de klant. Geef hen het gevoel dat je hun frustraties begrijpt en dat je er bent om te helpen.
 • Wees beleefd en respectvol: Behandel klanten altijd met respect, ongeacht de aard van hun klacht. Vermijd het gebruik van negatieve taal of het uiten van frustratie en blijf kalm en professioneel.
 • Luister aandachtig: Laat de klant zijn of haar verhaal vertellen zonder onderbreking en geef hen het gevoel dat je aandachtig luistert.
 • Geef oprechte waardering: Bedank de klant voor het onder de aandacht brengen van het probleem, zelfs als het een negatieve ervaring was. Dit kan hen het gevoel geven dat hun feedback belangrijk is en dat je er waarde aan hecht.
 • Personaliseer de interactie: Gebruik de naam van de klant en spreek hen direct aan. Dit kan helpen om een meer persoonlijke band te creëren en de klant het gevoel te geven dat ze belangrijk zijn voor je bedrijf.

Door ervoor te zorgen dat ontevreden klanten zich gewaardeerd voelen tijdens interacties met je bedrijf, kun je hun loyaliteit versterken en hen aanmoedigen om in de toekomst zaken met je te blijven doen, zelfs na een negatieve ervaring.

9. Vier successen wanneer je een probleem succesvol oplost

Klachtenafhandeling kan een uitdagende taak zijn, maar het biedt ook kansen voor verbetering en groei. Wanneer je team een probleem opgelost heeft en een klant tevreden stelt, is dat een reden voor een feestje. Dit kan helpen bij het opbouwen van een positieve bedrijfscultuur en het bevorderen van een klantgerichte mentaliteit binnen je team.

Er zijn verschillende manieren waarop je deze successen kunt vieren:

 • Erken de inspanningen van je team: Als een teamlid of een afdeling een klacht succesvol heeft opgelost, zorg er dan voor dat hun inspanningen worden erkend. Dit kan zo eenvoudig zijn als een bedankje of een vermelding in een teamvergadering, of je kunt een meer formeel beloningssysteem overwegen.
 • Deel succesverhalen: Deel verhalen over succesvolle klachtenafhandeling met je team en je klanten. Dit kan helpen om best practices te verspreiden en kan je klanten ook laten zien dat je toegewijd bent aan het leveren van uitstekende klantenservice.
 • Leer van je successen: Net zoals je van klachten kunt leren, kun je ook leren van je successen. Analyseer wat er goed is gegaan en hoe je dit in de toekomst kunt repliceren.

Door successen te vieren, kun je een positieve houding ten opzichte van klachtenafhandeling bevorderen en je team motiveren om continu te streven naar verbetering. Het kan ook helpen om het moreel en de tevredenheid van de medewerkers te verhogen, wat op zijn beurt kan leiden tot betere klantenservice. En het helpt je de problemen in de toekomst voorkomen, ook wel zo handig!

Tot slot: klachten van klanten hoeven niet negatief te zijn

Het omgaan met klachten van klanten is ongetwijfeld een uitdaging, maar met de juiste strategieën en tactieken, kan het worden omgezet in een krachtige kans op groei. Wij begrijpen we dit en daarom hebben we onze software ontworpen om bedrijven te ondersteunen bij het bereiken van de ideale customer experience.

Met Steam-connect kunnen bedrijven gemakkelijk en effectief communiceren met hun klanten, wat resulteert in zinvolle, productieve gesprekken en tevreden klanten. Onze missie is ervoor te zorgen dat klanten met hun doelgroep altijd op het hoogste niveau een conversatie kunnen voeren, en dat houdt in het adequaat en professioneel omgaan met klachten.

Het is onze overtuiging dat elk bedrijf, ongeacht de grootte of branche, in staat moet zijn om uitstekende klantenservice te bieden. Wij staan klaar om je te helpen deze visie te realiseren en samen te werken aan het creëren van een wereld waarin elke klant zich gehoord, gewaardeerd en gerespecteerd voelt.

Een klagende klant hoeft niet negatief te zijn; in feite zijn ze vaak de springplank naar betere producten, betere diensten, en uiteindelijk, meer en loyale klanten. Laten we samen de uitdaging aangaan!

10 communicatietuitdagingen mockup

Nog even wat meer verdieping?

Hoe zorg je ervoor dat je interne en externe communicatie zo sterk is, dat je klanten verandert in fans? In dit ebook bespreken we de tien grootste communicatie- uitdagingen voor het hedendaagse contactcenter en bieden we praktische oplossingen om deze uitdagingen te overwinnen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door het invullen van dit formulier ga je akkoord met onze privacyverklaring.