In deze blog:

Een eerste stap in de evaluatie is begrijpen waarvoor je netwerk is ontworpen.

Het is de basis waarop al het andere is gebouwd, dus zelfs wanneer je aan een bestaand netwerk werkt, is dit een cruciale stap om optimale werking te garanderen. Dus sta je bij een aantal vragen stil:

  • Waar wordt dit netwerk voor gebruikt?
  • Wat voor brandbreedte is er nodig?
  • Wat voor soort hardware zal helpen om dit doel voor gegevensoverdracht te bereiken?
  • Hoe is de topologie van het netwerk gescheiden?
  • Wat voor soort redundantie zal er zijn?

Je netwerk evalueren

Na het beantwoorden van bovenstaande vragen is het tijd om naar het netwerk zelf te kijken, zowel op hardware- als softwareniveau.

Begin met het lokaliseren van het design van het netwerk, zodat je goed begrijpt hoe alles in elkaar past.

We zien professionals te vaak netwerken implementeren zonder eerst aan de tekentafel te gaan en dat zorgt uiteindelijk echt voor problemen. Is er nog geen netwerkdesign? Maak er dan eentje.

Check ieder apparaat en zorg ervoor dat het de juiste bekabeling heeft die de bedoelde taken aankan. De meeste vertragingen ontstaan vaak in de netwerklaag, maar een beetje tijd besteden aan het uitsluiten van duidelijke problemen met de fysieke laag zal je helpen bij toekomstige probleemoplossing.

Controleer op dezelfde manier oude apparaten op oude of verouderde firmware. Je hoeft niet altijd de nieuwste en beste firmware te hebben, maar oude firmware die functies mist die nodig zijn om in het netwerk te passen, kan kritieke problemen veroorzaken die je direct moet oplossen.

Knelpunten in je netwerk evalueren

Hier komt het netwerkdesign al van pas. Hij gaat je namelijk helpen een soepel werkend netwerk te creëren. Zijn er momenten van de dag waarop een gigantische hoeveelheid verkeer door een enkel apparaat zal gaan?

Kijk dan goed naar de mogelijkheden van dat apparaat en beslis of er meer hardware of een meer gebalanceerde topologie nodig is.

Als je een moment kunt identificeren waarop een gebied met veel netwerkverkeer wordt belast, dan kan het helpen om gegevens op verbindingen met weinig verkeer te beperken om bandbreedte vrij te maken voor die meer overbelaste verbindingen.

De meeste fabrikanten van enterprise-grade apparatuur bieden robuuste QoS-tools om hierbij te helpen.

Aanvullende software kan ook helpen bij het opsporen van gebieden van je netwerk waar vertragingen de prestaties beïnvloeden.

Er zijn een aantal ontwikkelaars die tools aanbieden om pakketten over het netwerk te traceren en stresstests uit te voeren om te zien waar dingen uit elkaar beginnen te vallen. Vind deze gebieden en beoordeel welke oplossing nodig is om ervoor te zorgen dat het verkeer blijft doorstromen, zelfs tijdens intensief datagebruik.

Een verrassend aantal netwerkvertragingen kan worden verholpen met eenvoudige wijzigingen in routeringstabellen om ervoor te zorgen dat gegevens op het beste pad door het netwerk worden verzonden.

Problemen met netwerkapparaten oplossen

Alle moderne netwerkapparatuur wordt geleverd met hun eigen interne firmware voor foutrapportage.

Gaan dingen langzaam? Controleer dan nog eens of de apparatuur goed werkt. Verhoog het niveau van foutrapportages en kijk naar elke interface om te controleren op gebotste of weggevallen pakketten. Deze geven respectievelijk problemen met Layer 1 en Layer 3 aan en zullen elk netwerk tot stilstand brengen.

Ook kunnen onjuist geconfigureerde interfaces resulteren in een lange lijst met problemen die leiden tot vertraging van het netwerk.

Zodra het probleemapparaat is gevonden, gebruik je de ingebouwde rapportagefuncties van het apparaat om het probleem op te lossen en het weer goed te laten werken.

Neem beveiliging op in het optimalisatieplan

Netwerken worden steeds kwetsbaarder en kwaadwillende personen steeds creatiever. Vaak worden eenvoudige, makkelijk te verhelpen kwetsbaarheden over het hoofd gezien en veroorzaken ze ernstige problemen in het netwerk.

Vergeet bij het netwerk evalueren dan ook je beveiliging niet. Zodra de basis is vergrendeld, zoals het uitschakelen van onnodige protocollen, het blokkeren van gevaarlijke applicatielaagverzoeken en het afsluiten van verkeer naar essentiële VLAN’s, zijn er een aantal softwaretools beschikbaar om beveiligingsrisico’s binnen een netwerk te beoordelen.

Veel te vaak krijgt netwerk security niet de aandacht die het nodig heeft, met mogelijk verwoestende gevolgen als gevolg. Maak van beveiliging geen bijzaak en neem het op in elk netwerkoptimalisatieplan.