Sinds 1 juli 2021 is telemarketing wat lastiger geworden. Op die dag ging namelijk de wetswijziging van de Telecommunicatiewet in, waarin staat dat bedrijven consumenten niet ongevraagd mogen bellen om producten of diensten aan te bieden. In deze blog vertellen we je alles over deze wet en hoe je er makkelijk compliant aan kunt zijn.
Op 1 juli 2021 is de wetswijziging van de Telecommunicatiewet ingegaan. Een belangrijke wet, waarin het een en ander veranderd is op het gebied van opt-in bij telemarketing. In dit artikel zetten we de belangrijkste punten op een rijtje.
Met de wijziging van de telecommunicatiewet veranderen er vier dingen:
- Het opt-out-systeem is voortaan een opt-in systeem;
- De bestaande vereisten voor uitzonderingen voor klanten worden hetzelfde als die van e-mail;
- De maximale termijn voor het gebruik van de klantrelatie vangt aan na afloop van een contract of dienst. Dit kan wel nog worden gewijzigd door een Algemene Maatregel van Bestuur;
- Voor goede doelen is het begrip klantrelatie verruimd.
Opt-in voor telemarketing: hoe zit dat eruit?
Hoe ziet een opt-in voor telemarketing er eigenlijk uit? Eigenlijk net zoals bij e-mail. Zo kan het zijn dat je niet alleen toestemming vraagt om iemand te benaderen via e-mail, maar ook via de telefoon. Dit moet dan een aparte opt-in zijn, want je mag de toestemming voor e-mail en telefoon niet combineren.
De telecommunicatiewet geldt niet met terugwerkende kracht. Dat betekent dat je je bestaande klanten niet hoeft te benaderen met een opt-in, maar nieuwe klanten wel.
Opt-in telemarketing en gevraagde communicatie
Naast opt-in heb je ook nog gevraagde communicatie, waarbij de consument op eigen initiatief verzoekt om communicatie. Hierbij moet je duidelijk communiceren over de aanbieder, het aanbod, het kanaal en dan mag je éénmalig bellen. Bij deze oproepen hoef je het Bel-me-niet Register en het recht van verzet niet te bieden. Als iemand toestemming heeft gegeven geldt de beperking van eenmalig bellen niet.
Hoe zit het met een klantrelatie?
Wanneer je wilt bellen onder de klantrelatie-uitzondering, moet je bij het verkrijgen van het telefoonnummer duidelijk vertellen over het gebruik van eventuele fondsenwerving en een duidelijke afmeldmogelijkheid bieden. Dit kun je hetzelfde aanpakken als bij e-mail.
Houd er wel rekening mee dat er bij een klantrelatie sprake moet zijn van een financiële transactie. Heeft iemand een offerte aangevraagd, dan mag jij die gegevens niet bewaren om later te gaan bellen. Dit is overigens een interpretatie van toezichthouder ACM.
Daarnaast zijn er nog een paar andere voorwaarden die onder de klantrelatie vallen:
- De communicatie wordt gestuurd vanuit dezelfde juridische entiteit. Je mag dus niet de klanten van je dochteronderneming commercieel bellen.
- Wanneer je het telefoonnummer hebt verzameld, heb je de betrokkene geïnformeerd dat dit gebruikt zal worden om commerciële telefoontjes te plegen.
- Het gaat enkel om eigen en gelijksoortige producten en diensten, waarvan de ontvanger logisch gezien kan bedenken dat dit tot je aanbod hoort.
- Je hebt bij het verzamelen de mogelijkheid gegeven tot bezwaar (de opt-out/ recht van verzet).
Dat laatste is nieuw in telemarketing-land. Wanneer de wet ingaat moet je dus voortaan bij het verzamelen van telefoonnummers het recht van verzet aanbieden om beroep te kunnen doen op de uitzondering voor klanten. Dit geldt wel alleen voor klanten die na de wetswijziging klant worden. Er geldt een overgangsregeling voor klanten van voor die tijd.
Wil je meer weten over de nieuwe opt-in voor telemarketing en het recht van verzet? Kijk dan op de website van DMCC.
Hoe kun je compliant zijn aan de Telecommunicatiewet?
Door de Telecommunicatiewet is het nóg belangrijker geworden dat je opt-ins goed vastlegt en je data zuiver houdt. In Steam-connect is het allemaal nog wat makkelijker gemaakt. Wij zorgen ervoor dat je al je klantgegevens gebundeld houdt en dat je agents direct een opt-in kunnen vastleggen. Meer weten? Vraag gewoon een demo aan.