Voice over Internet Protocol (VoIP) is een communicatietechnologie die spraak- en multimediaberichten mogelijk maakt via het internet. Door voordelen zoals lage kosten, mobiliteit, schaalbaarheid en flexibiliteit is het gebruik van VoIP de laatste jaren explosief toegenomen.
VoIP brengt ook beveiligingsrisico’s met zich mee, zoals de mogelijkheid van ongeautoriseerde toegang, afluisteren en fraude. Daarom is het van essentieel belang om de beveiliging van VoIP-systemen te waarborgen.
In dit artikel geven we een overzicht van 9 VoIP veiligheidsrisico’s en geven we je handvatten om deze kwetsbaarheden te voorkomen of verminderen. Doe er je voordeel mee!
De 9 meest voorkomende VoIP veiligheidsrisico’s en hoe je ze oplost
Welke kwetsbaarheden kent een VoIP-systeem? We zetten ze hieronder op een rijtje.
1. DDoS aanvallen
Een van de bekendste VoIP veiligheidsrisico’s is een DDoS-aanval. Bij een DDoS-aanval (Distributed denial of service) overspoelen cybercriminelen met opzet een server met gegevens en verbruiken alle bandbreedte. Wanneer alle bandbreedte van de server is opgebruikt, komen de VoIP-activiteiten (en alle andere internetactiviteiten!) tot stilstand.
Verstoringen als deze kunnen ernstige gevolgen hebben voor de dagelijkse activiteiten van een bedrijf en voor de resultaten.
Helaas komen DDoS-aanvallen steeds vaker voor. De benodigde apparatuur om een DDoS-aanval uit te voeren wordt steeds geavanceerder, waardoor het voor cybercriminelen goedkoper en sneller wordt om deze aanvallen uit te voeren.
Uit een enquête van Corero blijkt dat 70% van de organisaties ongeveer 20-50 DDoS-aanvallen per maand ervaart.
Volgens beveiligingsbedrijf Cloudflare is de gemiddelde kosten van een succesvolle DDoS-aanval ongeveer $100.000 per uur.
Wat moet je doen bij een DDoS-aanval?
Allereerst is het belangrijk om DDoS-aanvallen vroegtijdig te identificeren. Want hoe eerder je een probleem kunt herkennen, hoe sneller je kunt werken aan een oplossing, toch? Maak iemand verantwoordelijk om actie ondernemen zodra je bedrijf wordt aangevallen.
Zodra de aanval begint, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om de schade te beperken:
- Verhoog je bandbreedtelimiet: Hoewel het niet waarschijnlijk is dat een reserve bandbreedte voor noodsituaties een DDoS-aanval in de kiem smoort, kan het je wel de kostbare tijd opleveren die je nodig hebt om contact op te nemen met beveiligingsdeskundigen.
- Breng je ISP op de hoogte: Als je vermoedt dat je bedrijf wordt aangevallen, neem dan onmiddellijk contact op met je internetprovider. Zij kunnen je helpen bij het beperken van de schade en het oplossen van het probleem.
- Beperk de schade: overweeg om het getroffen systeem te isoleren om te voorkomen dat het de rest van het netwerk of andere systemen in gevaar brengt.
- Schakel een DDoS-specialist in: DDoS-aanvallen kunnen complex zijn en het kan zijn dat je de hulp van een specialist nodig hebt om het probleem op te lossen. Een DDoS-specialist kan je helpen bij het analyseren van het verkeer en het identificeren van de oorsprong van de aanval.
2. Vishing
Vishing is – zoals de naam al doet vermoeden – phishing via VoIP. Net zoals e-mail phishing scams proberen om gevoelige financiële informatie van slachtoffers te verkrijgen via e-mail links, proberen VoIP vishing scams deze informatie te verkrijgen via voicemailberichten.
Hoe los je dit op?
De beste methode om jezelf te beschermen tegen vishing scams is om alle inkomende oproepverzoeken te verifiëren, zelfs als ze afkomstig lijken te zijn vanuit je organisatie. Bovendien moeten je medewerkers worden getraind om geen gevoelige informatie te verstrekken aan iemand zonder de uitdrukkelijke toestemming van hun supervisor.
3. VoIP fraude
VoIP-fraude gebeurt wanneer hackers in jouw VoIP-systeem inbreken en zonder toestemming jouw diensten gebruiken. Fraudeurs maken vaak gebruik van tol-fraude, waarbij ze veel internationale oproepen naar premiumnummers kunstmatig genereren en de winst opstrijken. Dit kan je veel geld kosten en vaak merk je er niets van.
Hoe los je het op?
Er zijn verschillende manieren om jezelf te beschermen tegen VoIP-fraude. Hieronder vind je enkele tips:
- Bied internationale belservices alleen aan klanten die erom vragen.
- Stel tijdgebonden bestedingslimieten in voor je internationale belserviceplannen.
- Houd het gebruik buiten kantooruren in de gaten en onderzoek indien nodig.
- Sluit gedeelde aansprakelijkheidscontracten af met je klanten, zodat je niet opdraait voor de kosten als VoIP-fraude plaatsvindt.
4. VOMIT
Voice over Misconfigured Internet Telephones, of VOMIT zoals het heerlijk wordt genoemd, vormt een van de grootste VoIP veiligheidsrisico’s.
Hackers gebruiken deze methode om mee te luisteren en spraakpakketten rechtstreeks uit lopende gesprekken te extraheren, waardoor ze toegang krijgen tot gevoelige informatie zoals oproepherkomst, gebruikersnamen en wachtwoorden en financiële gegevens.
Hoe los je het op?
Om dit probleem op te lossen, is het raadzaam om gebruik te maken van een VoIP-serviceprovider die automatisch inkomende en uitgaande gesprekken versleutelt. Steam-connect versleutelt niet alleen je inkomend- en uitgaand verkeer, maar je gebruikt ook een eigen PBX zodat je zeker weet dat je gesprekken veilig zijn.
5. Call Tampering
Tampering bij telefoongesprekken gebeurt wanneer cybercriminelen veel data over het gesprekspad sturen of de transmissie tussen de bellers vertragen. Dit veroorzaakt slechte verbindingen en stiltes in het gesprek, wat nadelig kan zijn voor bedrijven die veel telefoongesprekken voeren.
Hoe je het kunt oplossen
Net als bij eerdere situaties is het belangrijk om contact op te nemen met je internetprovider (ISP) en hen te informeren over de situatie. Daarna moet je een plan maken om je telefonische activiteiten te beschermen tegen dergelijke inbreuken. Het verhogen van de inspanningen voor authenticatie en encryptie kan hierbij helpen.
Al het voiceverkeer dat je callcenter binnenkomt en uitgaat, moeten worden geëncrypteerd en IP-telefoons moeten tijdens niet-actieve uren authentication codes hebben. Dit zijn goede beveiligingspraktijken die in het algemeen kunnen helpen om de frequentie van call tampering in je callcenter drastisch te verminderen.
6. VoIP netwerk firewalls
Als je bij deze vraag achter je hoofd moet krabben, nemen we je dat niet kwalijk: firewalls zijn meestal een goede zaak. Maar in het geval van VoIP zijn alleen de modernste firewalls compatibel met VoIP-protocollen en vallen oudere firewalls onder VoIP veiligheidsrisico’s. Oudere firewalls herkennen VoIP-activiteiten niet en kunnen sommige kernfuncties van je callcenter blokkeren.
Hoe los je het op?
Het is simpel: zorg ervoor dat je een modern firewall systeem aanschaft. Up-to-date firewalls zullen je beveiliging zeker verbeteren in plaats van verzwakken.
7. Malware en virussen
Malware en virussen zijn een constante bedreiging voor alle netwerksystemen, ook voor VoIP-systemen. Ze zijn extra schadelijk omdat ze cybercriminelen de mogelijkheid geven om toegang te krijgen tot het volledige systeem. Op die manier kunnen criminelen gevoelige informatie stelen, netwerkbandbreedte gebruiken en gemakkelijk de gesprekskwaliteit verminderen.
Hoe los je het op?
Om malware- en virusaanvallen te voorkomen, is het belangrijk om vooruit te denken. Ontwikkel een plan voor reguliere beveiligingsaudits, implementeer veiligheidsprotocollen in het hele bedrijf en zorg ervoor dat je werknemers zich aan de bedrijfsbrede beveiligingsmaatregelen houden. Door je bedrijf goed te beschermen tegen veiligheidsbedreigingen, kun je voorkomen dat malware en virussen schade aanrichten.
8. SPIT
Nog zo’n mooie afkorting. SPIT staat voor Spam over IP Telefonie. SPIT is vergelijkbaar met e-mailspam, maar dan voor VoIP. Bij SPIT versturen automatische systemen massaal voorgeprogrammeerde voicemailberichten of robotgesprekken, in de hoop dat nietsvermoedende mensen de telefoon opnemen en de berichten beluisteren.
Als dit gebeurt, kun je te maken krijgen met onverwacht hoge telefoonkosten, die de oplichters in hun eigen voordeel gebruiken.
9. Gedateerde systemen
Als je de software van je VoIP-systeem niet regelmatig update, loop je het risico kwetsbaar te worden voor beveiligingsrisico’s. Technische beheerders vergeten soms cloud-gebaseerde VoIP-systemen te updaten, omdat analoge telefoonsystemen dat vroeger niet nodig hadden. Hoewel dat begrijpelijk is, kan dit op den duur aanzienlijke schade aan je bedrijf toebrengen.
Hoe los je dit op?
De oplossing om je VoIP-software veilig te houden, is door deze regelmatig te updaten. Dit kun je doen door periodieke controles in te plannen en updates te bespreken tijdens kwartaaloverzichten. Het is belangrijk om consistent te zijn en dit steeds opnieuw te blijven doen voor een veilig VoIP-netwerk.
Conclusie
VoIP-systemen kunnen kwetsbaar zijn voor allerlei VoIP veiligheidsrisico’s, van SPIT-aanvallen en verouderde software tot malware-infecties. Het is belangrijk dat bedrijven die VoIP-technologie gebruiken de nodige stappen nemen om hun netwerken te beschermen.
Dit omvat het regelmatig bijwerken van de software van je systeem, het implementeren van authenticatieprotocollen, het versleutelen van al het verkeer dat je callcenter binnenkomt of verlaat en het aanschaffen van moderne firewalls die compatibel zijn met VoIP-protocollen.
Met deze eenvoudige maatregelen kun je de veiligheid van de spraakcommunicatie van je bedrijf waarborgen en tegelijkertijd voorkomen dat kwaadwillenden toegang krijgen tot gevoelige informatie die op je netwerk is opgeslagen.
Wanneer je VoIP afneemt bij Steam-connect, is je data optimaal beveiligd. We maken gebruik van de beste Europese datacenters en monitoren 24/7. Als klant van Steam-connect kun je rustig achterover leunen in de wetenschap dat je communicatiekanalen in goede handen zijn. Meer weten? Download onze brochure.