In deze blog:
Bedrijven krijgen te maken met wetten en verplichtingen, dus nemen ze een advocaat in de arm. De boekhouding? Dat regelt de accountant. Investeren? Daarvoor kloppen ze aan bij de bank.
Ze hebben verzekeraars, artsen en andere professionals om hen te helpen met al hun behoeften.
Maar wie helpt ze eigenlijk met communiceren?
Communicatie is een big deal
Wat doen bedrijven en mensen nou eigenlijk het meest? Procedures volgen en hun geld tellen? Fout! Maar toch hebben ze professionals in de arm om ze met dat soort zaken te helpen. Hetgeen wat iedereen meer dan alle andere dingen doet is communiceren.
Natuurlijk, we communiceren wanneer we praten. En we communiceren met gezichtsuitdrukkingen. Wanneer we staren communiceren onze ogen en als we gebaren doen we het ook.
We schrijven. We voeren gesprekken. En dat doen we via tal van media.
We communiceren zelfs wanneer we stil zijn. Want wat betekent het wanneer je tegen een collega ergens over klaagt en deze je alleen aankijkt zonder iets te zeggen?
Hoe lang blijf je staan voordat de boodschap binnenkomt, je omdraait en de kamer uitloopt? En dat laat weer zien dat je het bericht begreep…
We communiceren constant.
Echte UCaaS
Voordat we kennismaakten met Unified Communication en UCaaS had je de Universal Inbox. Daar kwam alle e-mail binnen. Net zoals nieuwe voicemail berichten en faxes. Gebruikers hoefden maar één scherm te checken in plaats van drie. Dat was wat hè?
Universal Communication werd uitgebreid met meer. Tekstberichten, spraakoproepen, videoconferenties, het delen van toepassingen, gelijktijdig samenwerken, whiteboarding… het kon allemaal vanuit één enkele interface. Fantastisch!
Toen kwam covid-19.
In maart 2020 werkte iedereen die dat kon vanuit huis. Wereldwijd werden wonderen verricht en bergen verzet. Want hoe konden bedrijven iedereen laten communiceren, samenwerken en aan de gang houden?
Ineens gebruikte iedereen videoconferencing. Alsof we nooit anders deden. Ad-hoc communicatie werd de norm. We app’ten meer dan ooit. We e-mailden. We stuurden berichten via verschillende platforms.
Stilletjes werd ineens alles opgenomen in onze communicatie. Vanuit één platform verstuurden en ontvingen we alles digitaal. Echte Unified Communication.
De grote verrassing
In 1994 liep Novell Netware aardig voorop. Voorzitter Robert Frankenberg introduceerde namelijk het werken op afstand. Zijn collega’s konden vanuit huis werken en tóch toegang krijgen tot bedrijfsbronnen en onderling communiceren.
Frankenberg verklaarde: “Werk is niet langer een bestemming. Het is een activiteit.” Je hoefde niet meer naar je werk te gaan. Je was er al.
Ja, dacht het niet.
Leidinggevenden vonden het thuiswerken namelijk niet zo leuk. Ze werden er zenuwachtig van. Want hoe wisten ze of hun mensen ook echt werkten?
Er zou een kwart eeuw overheen gaan voordat de uitspraken van Frankenberg noodgedwongen pas echt een feit werden. Leidinggevenden hadden de keuze: hun mensen laten thuiswerken of niet laten werken. En ineens was thuiswerken aanvaardbaar.
Toen kwamen de verrassingen!
Plotseling merkten leidinggevenden dat hun mensen zelfs productiever waren als ze thuis werkten dan wanneer ze op kantoor waren. En hey, ze beginnen al met werken op het tijdstip waarop ze normaal gesproken in de auto stapten!
Ze werken tot ze normaal thuis zouden komen en soms zelf later.
Zonder dat iemand daarom vroeg.
De manager die in je nek hijgt op kantoor is thuis totaal afwezig en mensen waren meer ontspannen, ook omdat ze niet langer urenlang in de file staan.
Ze voelden zich op hun gemak in hun eigen vertrouwde omgeving.
Dat thuiswerken is ineens wat goeds. Wie had dat nou verwacht?
Wat betekent dit voor het MSP kanaal?
Deze verandering heeft er niet toe geleid dat we meer zijn gaan communiceren, maar wel dat we veel meer behoefte hebben aan digitale ondersteuning.
De netwerken waarover we communiceren zijn veel complexer geworden, nu iedereen verbinding maakt via particuliere internetverbindingen in plaats van via het bedrijfsnetwerk. Veel moeilijker te beveiligen.
Er is een veel ingewikkelder strategie nodig om het veilig en duurzaam te houden.
Unified Communications is alomtegenwoordig geworden. Unified Communications as a service (UCaaS) heeft grenzen doen vervagen, waardoor het voor wijdverspreide teams veel gemakkelijker is geworden om virtueel samen te komen.
Alles wat we communiceren, doen we nu via het netwerk. En nooit eerder hebben je klanten je zo hard nodig gehad.
De sleutel tot succes voor je ligt helemaal in het bundelen van oplossingen. Onderzoek de verschillende UC- en UCaaS oplossingen die je kunt aanbieden.
Hoe goed integreren ze met de andere platformen die je aan je klanten aanbiedt?
Hoe kun je je klanten een volledig geïntegreerd aanbod bieden dat hun leven zo makkelijk mogelijk maakt en je tegelijkertijd onmisbaar voor ze maakt?
Zoek naar leveranciers die integratie eenvoudig maken en hun diensten leveren als een uitgebreid, API-first platform dat klaar is om overal verbinding mee te maken.
Spits je marketing- en sales op kostenbesparing, beveiliging en vermindering en minimalisering van oude communicatienetwerken. Zorg dat je een echte partner wordt voor je klant en deel je kennis.
Jij hebt de kans om de voorkeursleverancier van je klant te worden.
Zorg dat je een complete UCaaS-oplossing biedt die álle communicatie voor je klanten ondersteunt. Dat kan nog weleens heel erg goed voor je uitpakken.
Veelgestelde vragen
Wat is UCaaS?
UCaaS is een afkorting voor Unified Communications as a Service. Het is een dienst die bedrijven en organisaties in staat stelt om hun communicatie te vereenvoudigen en te optimaliseren.
Welke voordelen biedt UCaaS?
UCaaS biedt verschillende voordelen, waaronder:
- Eenvoudige implementatie: UCaaS kan snel en eenvoudig worden geïmplementeerd, zonder veel technische kennis nodig te hebben.
- Schaalbaarheid: De dienst kan eenvoudig worden aangepast aan de behoeften van de gebruiker.
- Mobiel werken: Met UCaaS heb je altijd en overal toegang tot je communicatie.
- Kostenefficiëntie: Door de vereenvoudigde communicatie kan er bespaard worden op de kosten.