Vorig jaar besloot Henk Smit, oprichter van het bedrijf onder de naam Reactie & Respons, dat het tijd was voor een frisse wind. Hij stelde Daan Breij aan als nieuwe CEO en Smit is als aandeelhouder nog wel betrokken bij het bedrijf.

Inmiddels is het bedrijf omgevormd tot Donation Company. “De nieuwe naam dekt de lading voor onze werkzaamheden perfect en past goed bij onze internationale activiteiten,” aldus Breij. Donation Company verzorgt namelijk uitsluitend fondsenwerving en bedient grote klanten zoals Natuurmonumenten, het Leger des Heils en Amnesty International.

Omdat het bij fondsenwerving draait om de echte gesprekken is de visie van Donation Company ‘effect door meer inhoud’. Het bedrijf brengt dit in de praktijk door fondsenwervers intensief te betrekken bij projecten.

Breij: “Onze mensen moeten heel goed een diepgaand gesprek kunnen voeren waarin ze uitleggen wat de noodzaak is van de bijdrage voor het goede doel of de culturele organisatie. Als een donateur ophangt en denkt ‘dit was een leuk gesprek” is het belangrijkste doel bereikt. Natuurmonumenten zei laatst: ‘jullie zijn echt een visitekaartje voor onze organisatie.”

Hij vervolgt: “Daarom werken we vaak met mensen die weten hoe je iemand kunt overtuigen, maar die ook een inhoudelijk gesprek kunnen voeren over cultuur, medische onderwerpen, dierenwelzijn of mensenrechten. De donateurs hebben vaak al een relatie met het goede doel of de culturele instelling en dan moet het echt over de inhoud gaan. Daarom besteden we veel tijd aan de briefing.”

Focus op kwaliteit met Steam-connect

Donation Company werft dus voor doelen waarmee mensen een intensieve band hebben. Goede klantinformatie is dan voor de ‘bellers’ erg belangrijk. Daarom gebruikt het bedrijf Steam-connect. In Steam-connect zit die focus op kwalitatieve gesprekken verweven. Zo is er, voorafgaand aan elk telefoongesprek, veel kennis aanwezig over de relatie tussen het goede doel en de donateur, legt Breij uit. “Je weet vooraf bijvoorbeeld hoeveel mensen al doneren waardoor je een duidelijk gesprek voert en donateurs niet afschrikt door een te grote verhoging te vragen.”

“Ook is het belangrijk om vaste medewerkers te koppelen aan het inboundverkeer”, vervolgt hij. “Hierdoor kun je, ook in de inkomende gesprekken, mensen inzetten die affiniteit met het project hebben. In Steam-connect kunnen we snel en eenvoudig zelf allerlei campagnes aanmaken waarbij de ‘diepte’ van de database groot is.”

Hij is dus meer dan tevreden. “Laatst hadden we voor een klant 50 verschillende velden nodig en dat kon gewoon. Het systeem is overzichtelijk en heel gebruiksvriendelijk. Ik heb nog geen fondsenwerver meegemaakt die er niet mee kan werken.”